perjantai 2. huhtikuuta 2021

Miten jaksoin etätöissä vuoden ajan - 4 vinkkiä

Etätöissä ja etäkoulussa aikataulut menevät helposti pieleen ja keskittyminen loppuu kesken. Merkillinen tylsyys iskee kesken päivän ja ajatukset alkavat harhailemaan. Mitähän kaverit juuri nyt puuhaavat? Osaisinkohan tehdä itse sushia?

En yhtään ihmettele, että monet suorastaan inhoavat etätyötä – työnteko ei ole yhtä tehokasta kuin työpaikalla ja koti halutaan pitää kotina. Päivät saattavat venyä, kun töistä ei koskaan tule lähdettyä ja välillä aikaa kuluu vain turhaan palloiluun.

Tämä on tietenkin totta, mutta kotona työskentelyssä, ihan kuin missä tahansa muussakin voi tulla vähitellen paremmaksi.

Olen nyt vuoden ajan tehnyt etätöitä muutamana päivänä viikossa. Tämä on ollut minulle uusi asia, mutta vuoden aikana olen ehtinyt oppia muutamia keinoja, joilla olen saanut etätyön onnistumaan.

Hyvä aamupala ja lounas

Etätyön ihanuus on, että aikaa ei kulu työmatkoihin. Joskus työpäivät ovat sujuneet jopa paremmin kotona, kun olen ehtinyt nukkumaan kunnon yöunet ja syömään hyvän aamupalan. Olenkin panostanut aamupalaan etäpäivinä erityisen paljon, tehnyt mm. erilaisia smoothieita ja lettuja.

Monet tuskailevat etätöissä lounaan teon kanssa, kun ruoka ei tulekaan valmiina työpaikan ravintolasta. Kokkaamiseen menee kieltämättä enemmän aikaa, mutta ennakoinnilla ja ruokaostosten suunnittelulla pääsee jo pitkälle. Olen myös suosiolla ottanut valmisruuat avuksi. Tärkeintä on, että lounaaksi on jotain voileipää tukevampaa, koska nälkäkiukkuisena työnteosta ei tule mitään.

Omasta jaksamisesta huolehtiminen

Omasta kunnosta ja jaksamisesta huolehtiminen on ollut henkireikä. Vielä jokin aika sitten treenailin salilla, mutta nyt täytyy taas siirtyä ulkona lenkkeilyn ja kotitreenien pariin. Huomaan, että liikkumisella on ollut valtava vaikutus omaan mielialaan ja henkiseen jaksamiseen. Olisin varmaan jo seonnut, jos olisin koko tämän ajan vain maannut neljän seinän sisässä, eikä työnteostakaan olisi tullut mitään.

Viihtyisä ympäristö

Aina ei ole mahdollista järjestää erillistä työpistettä, varsinkaan jos asuu pienessä yksiössä kuten minä, mutta ympäristön voi pyrkiä järjestämään viihtyisäksi ja työntekoon sopivaksi. Jos kotona on sotkusta ja nurkat pursuavat turhaa tavaraa, niin keskittyminen työhön on hankalaa. Kodin ilmettä voi myös freesata ja muuttaa enemmän mieleisekseen, jos sisustaminen on aikaisemmin jäänyt vähemmälle. Täydellistä remonttia ei tarvita – ihan jo uusilla kivoilla kodin tekstiileillä ja astioilla saa ihmeitä aikaan.

Positiivinen ajattelu

Vaikka kuinka yrittäisi, kaikki ei aina onnistu niin kuin suunnitteli. Keskittyminen loppuu kesken. Ei saanutkaan kaikkea tehtyä mitä oli tarkoitus. Kannattaa olla armollinen itselle ja muistaa että on tehnyt parhaansa poikkeuksellisessa tilanteessa. Etätyön teko on erilaista ja vaatii totuttelua.

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Meljeanna

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig